Att sökmotoroptimeringen har stor betydelse för hur en webbplats rankas och behandlas av Google och andra sökmotorer, det är något som knappast har undgått någon av våra läsare vid det här laget. För att synas ordentligt bland alla de mängder av sajter som finns på nätet behövs det ett tydligt strategiskt arbete för att nå dit, detta råder det inga tvivel om. Dagligen görs det fler än 50 miljoner sökningar på Google och det är därför inte svårt att förstå hur många besökare man faktiskt potentiellt kan nå bara man är lite finurlig och ihärdig med sitt SEO-arbete. De regler som satts upp vad gäller rankning och vad man bör göra i form av placering av sökord etc. bör tas på allra största allvar helt enkelt därför att det är så det ser ut. Det fungerar på det sättet och man har mycket att vinna på att vara påläst.

Så, vad är då effekterna av en korrekt utförd SEO? Helt enkelt handlar det om att dra trafik, att attrahera besökare. Detta tar alltid tid, en sajt som indexeras i Google och rankas efter den särskilda rankning som gäller görs långt ifrån direkt. Det här är en process som sker stegvis. Trots allt är det ju många andra sajter man konkurrerar mot i rankningen och man når ingalunda förstaplatsen med sin webbplats över en natt. Snarare bör man ha tålamod och is i magen och till en början vara nöjd med sin placering, så länge som webbplatsen går uppåt i rankningen med jämna mellanrum.

Går allting bara åt rätt håll är det bara att vänta. Dock bör man kontinuerligt utvärdera de insatser man gör vad gäller SEO, eftersom det alltid finns saker att förbättra. Du behöver antagligen se över dina sökord ibland; fler tillkommer alltid och vissa tappar i popularitet. Dessutom kanske du behöver få ut din sida på fler sätt, exempelvis via olika forum.